LEF Restaurant & Bar Delft. Het leukste restaurant van Delft. Frans eetcafé in het centrum
Put your alternate content here

Straatje van Vermeer ligt vlak achter Doelenplein

Het Straatje is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer. Het schilderij staat ook bekend onder de naam Gezicht op huizen in Delft. Vandaag is ontdekt dat het huisje van Vermeer zich direct achter het Doelenplein bevindt.

Het schilderij beeldt een gezicht op huizen in Delft uit en is bekend onder de naam Het straatje. Het gewone leven dat op dit schilderij wordt afgebeeld, behoort tot een heel ander thema dan de voorgaande bijbelse en mythologische stukken van Vermeer. Johannes Vermeer schilderde het omstreeks 1658. Het is een olieverf op doek en de afmetingen van het schilderij zijn 53,5 x 43,5 cm. Het straatje hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam. 

Kunsthistoricus Frans Grijzenhout ontdekte in 2015 dat de exacte locatie zich in de Vlamingstraat bevindt, op de percelen waar zich nu de nummers 40-42 bevinden. De belangrijkste bron hiervoor was het register op het kadegeld. In 1536 woedde er een grote brand in Delft. Het huis rechts op het schilderij is volgens Grijzenhout duidelijk voor dat jaar gebouwd. Hij wist aantoonbaar te maken dat het pand de brand had doorstaan. In het huis woonde een tante van Vermeer, Ariaentgen Claes van der Minne, met haar drie ongehuwde dochters. De kunsthistoricus sloot niet uit dat de oude vrouw op het schilderij Vermeers tante is en de vrouw in de steeg een van haar dochters. De spelende kinderen zouden zelfs haar kleinkinderen kunnen zijn, waarvoor ze vanaf 1663 de zorg had.